KWW

Sinds 2007 woon ik in Lochem, het begin van de Achterhoek.

In Frankrijk woonden wij in een dorp en als ik nieuwe mensen zag tijdens het wachten bij de school maakte ik een praatje. Als het klikte nodigde ik ze uit om koffie te drinken of aan te schuiven bij de maandelijkse borrel/maaltijd/sjoelbaktoernooi die spontaan ontstonden.

Toen de kinderen 7 en 10 jaar waren besloten we voor hen naar Nederland te verhuizen, zodat zij meer keuzes konden maken om zich te ontwikkelen. Achteraf moet ik bekennen dat ook ik mij niet op deze manier had kunnen ontwikkelen als ik in Genevray, een klein plaatsje 50 kilometer ten oosten van Parijs, was blijven steken.

In Lochem vonden wij een erg leuk huis in een rustige straat met slechts 7 woningen. Via de nieuwe buren kregen we allerlei handige tips en mensen door die ons leven in Lochem makkelijker konden maken.

Fijn als je weer aan iets nieuws begint of dit nou een verhuizing, baan, bedrijf of relatie begint dat er iemand is die met je meedenkt en waar je op terug kunt vallen.

Van de eerste maanden in Lochem is mij bij gebleven dat ik het raar vond dat je eerst een afspraak moest maken voor een bak koffie. Het spontane leven wat ik in Frankrijk gewend was, en waarvan ik altijd zei dat dit nou echt Hollands was, werd een strak gepland social life.

Heerlijk die aannames die je doet en dat je daar ook meteen verwachtingen bij hebt, en het dan raar vindt dat je teleurgesteld wordt door een ander, terwijl je het allemaal zelf doet met je gedachten. Briljant ons brein.

De afkorting KWW, je spreekt het uit als KAAWEEWEEH, hoorde ik voor het eerst van de tuinman, een echte Lochemmer. Ik houd van dialecten en vond deze echt geweldig.

Nu bij elk nieuw project zeg ik KWW, kieken wat wot!

Heb jij ook een uitdrukking die uit jouw streek komt?

Nog even terugkomen om de aannames en ons brein. Ken je het boekje As a man Thinketh van James Allen uit 1903 :O?

Hij schrijft:

“Een bepaalde gedachtegang hield vol, zij het goed of slecht, kan niet anders dan zijn resultaten hebben op het karakter en situatie. Een mens kan zijn omstandigheden niet direct kiezen, maar hij kan wel zijn gedachten kiezen, en dus indirect, maar zeker, vorm geven aan zijn omstandigheden.”

Vorig jaar heb ik dit boekje vertaald uit het Engels, dit is de link https://ivonnevandis.nl/as-a-man-thinketh-nl-vertaling/.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.