Perfectionisme

Een van mijn oude gewoonten kom ik zo af en toe nog eens tegen. Het gaat om perfectionisme. Ik hou van actie en wil gelijk aan dingen beginnen maar soms word ik tegengehouden door de perfectionist in mij.

Dit zijn de vragen die ik dan vaak met ja kan beantwoorden:

  • ga ik iets nog een keer checken, “voor het geval dat”?
  • vertoon ik uitstelgedrag met de gedachte dat het niet het perfecte moment is om iets te beginnen? (herkenbaar?)
  • ben ik op zoek naar fouten, het negatieve?

Wanneer ik merk dat ik vertraag en de bovenstaande vragen bevestigend beantwoord ga ik schrijven en noteer elke gedachte en op deze manier kom ik in actie vanuit het vertrouwen dat ik het kan.

Het probleem is dat perfectionisme je in het geheim naar beneden trekt. Het laat je twijfelen, maakt je angstig en zorgt ervoor dat je veel vertraging oploopt in het behalen van je gestelde doelen. Of in het ergste geval je begint niet eens. Perfectionisme wordt geboren uit ongerustheid, bezorgdheid en twijfel in plaats van dat je simpele basisdingen goed wilt doen.

Bij de ondernemers die ik coach en train zie ik dit ook. Het woord perfectionist is een beetje een woord dat vermeden wordt, en wordt vervangen door zorgvuldig, secuur, precies, gedreven etc.

Omdat ik dit zelf heb en heb ervaren hoe het is om niet vooruit te komen door te twijfelen te treuzelen kan ik het makkelijk herkennen. Dat is de reden dat ik specialist ben op dit onderwerp, ik ben ervaringsdeskundig in het niet op gang komen en alle excuses die daar bij horen.;)

Er zijn verschillende redenen waarom dit persoonlijkheidskenmerk bij sommigen sterker is dan bij anderen en het heeft te maken met een bepaalde psychologische denkwijze.

Redenen waarom je perfectionisme hebt omarmt kan zijn:

• Bang om te falen

• Bang voor het oordeel van de ander

• Bang geen aandacht of liefde te ontvangen – als je van je ouder alleen aandacht kreeg als je perfect was.

• Bang om regels te overtreden – anders krijg je straf.

Wat ik zelf heb ervaren is dat het mega veel tijd kost om iets schijnbaar perfect te maken en dat het ervoor zorgt dat je minder productief wordt.

Meer tijd besteden aan iets, kan vaak een illusie zijn, we denken dat we iets verbeteren, maar die tijd zorgt niet per se voor meer kwaliteit het belemmert wel de voortgang.

Hoe je je perfectionistische mindset kunt veranderen

Wanneer je je herkent in dit verhaal is het misschien tijd om je gewoonten en je manier van denken te veranderen. Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om je perfectionistische denkwijze te veranderen en de weg van succes in te slaan.

1.Vraag om positieve feedback

Feedback vragen is de ergste nachtmerrie van elke perfectionist en terwijl het krijgen van zowel positieve als negatieve feedback ideaal is, is dit iets waar een perfectionist moeite mee zal hebben. Daarom kan je door het regelmatig vragen om positieve feedback dit helpen tegen te gaan om de mind te laten wennen aan een evenwichtige mening.

2. Stel realistische doelen

Onrealistische doelen stellen is een duidelijke eigenschap van een perfectionist 😉 en leidt tot gevoelens van niet goed genoeg zijn en teleurstelling omdat ze eenvoudig moeilijk te bereiken zijn.

Stel je voor: je bent coach en je streeft ernaar om binnen een jaar de topcoach te worden van Nederland of binnen 2 maanden een succesvol boek op de markt te brengen terwijl je nog geen woord hebt geschreven. Dit kan natuurlijk allemaal echt wel gebeuren, maar realistisch is het niet en je zal waarschijnlijk enorm teleurgesteld zijn in jezelf als je het doel niet haalt.

Het hebben van doelen is iets prachtigs maar het te hoog leggen van jouw lat kan gevoelens van demotivatie en gebrek creëren.

3. Helikopter view

Je kunt niet altijd de perfectionist in jou negeren, maar je kunt wel een ‘gezonde perfectionist’ worden. Je kunt dit doen door altijd het grotere geheel in gedachten te houden. Wanneer je merkt dat je begint te letten op elk klein detail en kritiek hebt op alles en iedereen, vraag dan hoeveel het van invloed zal zijn op het eindresultaat.

Als je een stap terugneemt voordat je erin gaat duiken, kan je veel tijd besparen en kan je je concentreren op een beter resultaat.

Ik sluit af met de woorden van Stephen Covey:

Elk mens heeft 4 geschenken gekregen bij de geboorte: zelfbewustzijn, geweten, onafhankelijke wil en creatieve verbeeldingskracht. Deze geven ons de ultieme menselijke vrijheid …. de kracht om te kiezen, te reageren, te veranderen