Overgeveritus

Overgeveritus is een aandoening, gelukkig zijn er gevallen bekend die klachtenvrij zijn.

En nee het is niet een aandoening waardoor je continu aan het overgeven bent, maar eigenlijk is het dat wel. Het is de aandoening dat je TÉ veel geeft, altijd, waardoor je jezelf ondermijnd, jouw geluk in de weg staat, jouw groei saboteert, jouw energie lekt en weggeeft, jezelf onderschikt maakt aan andermans oordeel, smachten naar bevestiging door een ander, manipulatief gedrag gaat vertonen om gezien te worden, in je hoofd woont en altijd gefocust bent op de ander.

En alsof dit nog niet genoeg is heeft deze aandoening nog een aantal bijwerkingen wanneer je hier aan lijdt namelijk:

• Control freak
• Geen nee kunnen zeggen
• Perfectionisme ontwikkelt zicht al vroeg
• Continu in de moeder Theresa stand staat
• Voortdurend de ander scant wat zij nodig hebben
• Lastig tegen kritiek kunnen
• Gevoelens onderdrukken
• Niet eerlijk zijn wat er intern gebeurd
• Vat alles persoonlijk op
• Kan niet tegen afwijzing
• Moeite hebben met weten wat JIJ wilt
• Twijfelen
• Piekeren
• Misselijkmakend klein houden van jezelf
• Een ander beter vinden
• Continu aan het vergelijken met een ander

Kortom hard werken voor erkenning en de consequenties van dit gedrag, de effecten zijn niet mis.

De effecten van Overgeveritus  kunnen ernstig schadelijk zijn voor onszelf, onze relaties, bedrijven en de wereld om ons heen.

Hieronder staan de belangrijkste effecten:

Stress, angst, vermoeidheid en ziekte:

Ken je dat gevoel van continu onder druk staan? Altijd streven om anderen gelukkig te maken, maar jezelf daarbij vergeten? Het is uitputtend, zowel fysiek als mentaal. Het kan zelfs leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, van stress en angst tot chronische vermoeidheid. En weet je wat het ergste is? Soms, ondanks al die moeite, lijkt het nooit genoeg te zijn.

Gevoelens van wrok en spijt:

Wanneer we onszelf constant verwaarlozen en onze eigen behoeften negeren, worden we bitter en zuur. We worden boos op onszelf omdat we niet zijn opgekomen voor wat we nodig hadden. Spijt overvalt ons omdat we ons realiseren dat we onszelf hebben opgeofferd. Die wrok en spijt zijn zware lasten om te dragen.

Verstoord evenwicht in relaties:

Als over-gevers hebben we de neiging om alles te doen om anderen te plezieren, zelfs als het betekent dat we onze eigen grenzen overschrijden. Wat we vaak niet door hebben is dat dit een negatieve impact heeft op onze relaties. Het kan communicatieproblemen veroorzaken, giftige dynamieken creëren en zelfs onbedoeld ruimte geven aan mensen die onze grenzen misbruiken. Het evenwicht in onze relaties wordt verstoord, en dat is niet wat we willen.

Verlies van vreugde, vrijheid en zingeving:

Eén van de trieste consequenties van Overgeveritus is het verlies van onze eigen blijheid, vrijheid en zingeving. Door onszelf constant te verloochenen, raken we afgesneden van onze eigen verlangens en passies. We worden gevangen gezet in een mentale kooi, we zitten in een mentale gevangenis en daardoor voelen we een innerlijke leegte. Maar weet je wat? Het is tijd om die kooi open te breken en te ontsnappen.

Ondersteuning van onrechtvaardige systemen:

Wanneer we ons voortdurend aanpassen om anderen te plezieren, steunen we onbedoeld onrechtvaardige systemen. We vermijden conflicten, zelfs als er duidelijke onrechtvaardigheid is. Maar dat is niet wie we werkelijk zijn. We hebben de kracht om verandering teweeg te brengen, niet alleen in onszelf, maar ook in de wereld om ons heen.

En dan natuurlijk de grote vraag:

hoe kom je aan Overgeveritus ?

Toen we kinderen waren, hadden we bepaalde behoeften, voornamelijk om beschermd en verzorgd te worden. Maar helaas groeiden velen van ons op in een onveilige, onstabiele of mishandelde omgeving die ons veel stress en lijden bezorgde. En neem van mij aan dat in de meeste gevallen de opvoeders onwetend waren.

Om een veiligere omgeving te creëren, leerden we de mensen die het dichtst bij ons stonden, zoals onze ouders en broers en zussen, te pleasen. Daarom kan Overgeveritus gezien worden als een traumarespons, een copingmechanisme dat een enorm belangrijke reden heeft: het helpt ons om te gaan met situaties waarvan ons welzijn of leven afhangt.

Maar hier is het probleem: zelfs nu we volwassen zijn, zijn velen van ons nog steeds bezig met dit gedragspatroon, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Overgeveritus is onze tweede natuur geworden en, of we het ons nu realiseren of niet, het heeft een negatieve invloed op ons leven.

Merk je dat je heel graag en vaak mensen wilt helpen? En als je ontdekt dat het vooral de ander tevreden houden dat hieraan ten grondslag ligt, wil je wellicht weten hoe je dit destructieve gedrag kunt stoppen. En hoe je een balans kunt vinden tussen het pleasen van anderen (voldoen aan hun behoeften) en het pleasen van onszelf (voldoen aan onze eigen behoeften).

Het doorbreken van Overgeveritus – Leer JOUW Innerlijke stem herkennen:

Leer jezelf kennen:

Neem de tijd om jezelf beter te leren kennen. Ontdek wat je echt wilt, wat je belangrijk vindt en wat je grenzen zijn. Reflecteer op je eigen behoeften en verlangens, los van de verwachtingen van anderen. Door jezelf beter te begrijpen, kun je stappen zetten naar een gezondere relatie met jezelf en anderen. Jij bent het waard.

Vind jouw innerlijke power:

Je hebt een innerlijke kracht in je die wacht om ontdekt te worden. Het is tijd om die tevoorschijn te halen en te omarmen. Identificeer je behoeften, waarden en grenzen. Wees niet bang om ze te uiten, want jouw stem verdient gehoord te worden. Je zult versteld staan van de transformatie die plaatsvindt wanneer je jouw eigenwaarde serieus neemt. Leer “nee” te zeggen tegen de ondermijnende stemmetjes binnenin jou.

Beweeg door het leven hoe jij dit wilt:

Leef jouw leven volgens jouw eigen ritme en passie. Laat anderen niet bepalen wat geluk voor jou betekent. Ontdek wat jou vreugde brengt, waar je naar verlangt en waar je betekenis in vindt. Neem de tijd voor zelfzorg, omring jezelf met positieve energie en doe de dingen die je hart vervullen. Jouw geluk is belangrijk.

Uit jezelf, met respect:

Assertieve communicatie is de sleutel tot het doorbreken van Overgeveritus. Leer op een respectvolle manier jouw behoeften, grenzen en mening te uiten. Het kan eng zijn, maar met oefening wordt het makkelijker. Wees dapper genoeg om voor jezelf op te komen, wetende dat je recht hebt op respect en begrip.

Omarm jouw imperfecties:

Perfectionisme is een zware last om te dragen. Laat het los. Sta jezelf toe om menselijk te zijn, met al jouw fouten en tekortkomingen. Wees mild voor jezelf, want niemand is perfect. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van groei. Het is tijd om jezelf te vergeven en vooruit te gaan met een gevoel van vrijheid.

Professionele hulp:

Als overgeveritus diep geworteld is en moeilijk te overwinnen lijkt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je begeleiden bij het verkennen van de onderliggende oorzaken en je helpen bij het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen.

Het kan enorm moeilijk zijn om te stoppen met Overgeveritus, want het vereist het doorbreken van lang vastgehouden emotionele, mentale en gedragspatronen.

Overgeveritus kan je vasthouden in een verstikkende greep, maar het is niet het einde van de wereld. Door jouw eigen stijl en persoonlijkheid meer en meer te omarmen en hiervoor te gaan staan. Letterlijk voor jezelf op te komen. Jij dient jezelf te zien en niet meer afhankelijk te zijn van de goedkeuring of bevestiging van anderen.

Wij mensen zitten zo geniaal in elkaar. Jij hebt de kracht om je eigenwaarde te herstellen, relaties te transformeren en een leven te leiden dat gevuld is met blijheid, vrijheid en zingeving.

Dus, laat je eigenheid stralen, omarm je innerlijke kracht en beweeg door de wereld hoe jij dit wilt. Je verdient het!

Wil jij meer vanuit JOU leven en ondernemen?

Dit jaar 10 jaar Reader en dit vieren we met mooie aanbiedingen Business Reading & High Frequency Coaching Ondernemers (ivonnevandis.nl)

overgeveritus, pleasen, coping mechanisme, control freak

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.