Geluk zit in je hoofd
Geluk is toch een gevoel? Heeft jouw denken invloed op hoe je je voelt en welke emotie je ervaart?
Hoe zit het eigenlijk met de hersenhelften? Wat gebeurt er in welk deel?
Je creatieve ideeën komen vooral uit de rechterhersenhelft, die ook reageert op kleuren, beelden en muziek.
De rechterkant van ons brein zoekt naar het overzicht, de samenhang en met name de associaties. Wanneer je bijvoorbeeld een puzzel aan het maken bent, dan vertelt de rechterkant van je brein je naar het voorbeeld op de deksel te kijken omdat dat het puzzelen makkelijker maakt.
Je linkerhersenhelft is met hele andere dingen bezig. De sterke kanten zijn analyse, structuur, logische opbouw, woorden en details. In het bovengenoemde voorbeeld van het puzzelen zal de linkerkant van je brein beginnen met de rand en de hoeken te leggen van de puzzel en vervolgens de details aan te vullen.
Functies van de Linker hersenhelft: :
· logica
· detail
· realiteit
· praktisch
· namen van dingen
· feiten
· woorden en taal
· heden en verleden
· rekenen en wetenschap
· begrijpen
· weten
· herkennen
· patronen / orde
· strategie
· veiligheid
Functies van de Rechter hersenhelft:
. het grote geheel
. impulsief
. verbeelding
. symbolen en plaatjes
. tijdsbesef
. filosofie
. religie
. betekenis
. overtuiging
. waardering
. ruimtelijk inzicht
. fantasie
. functioneel inzicht
. mogelijkheden zien
. risico nemen
De maatschappij is ingericht op de linkerhersenhelft. Je ziet dit oa. in het onderwijs, organisaties en de politiek. Het gebruik van de beide hersenhelften zal meer balans brengen in het leven.
Hoe?
Door je te ontspannen, hoe kan het ook anders!
Erg belangrijk bij ontspannen is het doen van ademhalingsoefeningen. Hiermee worden je hersenhelften in balans gebracht. Denk eraan dat je wel een buikademhaling gebruikt, wanneer je namelijk een borstademhaling gebruikt zou je kunnen gaan hyperventileren en dat is iets anders dan ontspannen. (De borstademhaling gebruik je wanneer je inspanning levert bijvoorbeeld bij het sporten.)
Hieronder citeer ik uit het artikel van het interview dat Psychologie Magazine had met Jill Bolte Taylor. Zij is een Amerikaans neuroanatomiste gespecialiseerd in postmortaal onderzoek van het menselijk brein. Neuroanatomie is de tak van de anatomie die zich bezighoudt met de bouw van het zenuwstelsel.
‘Echt geluk zit in je rechterhersenhelft’
Haar hersenbloeding gaf haar de kans een nieuwe persoonlijkheid te kiezen, zegt ze. ‘Terwijl mijn linkerhersenhelft langzaam maar zeker weer online kwam, ontdekte ik welke programmatuur van mijn oude ik nog in aanleg aanwezig was: mijn ongeduld, onvriendelijkheid, gelijkhebberigheid, angst voor loslaten. Ik heb er toen bewust voor gekozen die hersencircuits geen nieuw leven in te blazen.’
Ze kreeg zelfs een andere emotionele huishouding. ‘Na de hersenbloeding voelde ik mijn emoties nog, ik kon ze alleen niet benoemen. Ze kwamen en ebden na negentig seconden weg. Doordat mijn emotionele brein niet meer in verbinding stond met mijn gedachten, konden emoties niet bij me worden aangewakkerd. Zo leerde ik dat je gedachten losstaan van je emoties, en dat je niet in een emotie blijft hangen als je je gedachten daarover loslaat.’