Fout! Wat had ik wel kunnen doen?

Gedachten over ongemakkelijke gesprekken, een fout, gemiste kansen en dingen die je anders had willen doen, leiden ons overdag af en houden ons ‘s nachts wakker.

Check maar eens bij jezelf of jij ook de hele tijd na blijft denken nadat je in jouw ogen bijvoorbeeld iets stoms hebt gezegd en wat je dan eigenlijk had willen zeggen. Of dat een klant je heeft toegezegd dat hij met je door wil gaan maar terloops meldt dat hij een andere coach heeft gevonden. Of de crisis waar we nu in zitten, dat daardoor opdrachten uitblijven.

Je gedachten zullen je vertellen dat dit zo ontzettend oneerlijk is of dat je het weer fout hebt gedaan. Je hersenen kunnen je meenemen in een Achtbaan en het voelt alsof je er niet meer uit kunt komen.

Dagelijks hebben we ongeveer 72.000 gedachten en deze bestaan meestal, 90%, uit zorgen om ons verleden of over onze toekomst. We zijn dus heel veel tijd kwijt aan het piekeren over dingen die we niet kunnen controleren en waar we geen invloed op hebben en daardoor letten niet op dat wat er feitelijk aan de hand is.

Ons brein is continu bezig met zoeken naar waarom iets fout is gegaan, wat je eventueel had kunnen doen en wat zou je kunnen doen. Het is handig als je het een keer doet, maar het heeft geen zin om het keer op keer te doen. Die logica weerhoudt ons er echter niet van om geobsedeerd te raken, toch?

Wij zijn snel gefascineerd, bij een ramp zitten wij gekluisterd aan de televisie om maar zoveel mogelijk informatie te krijgen. Net als bij de Corona crisis, we willen weten wat er aan de hand is, wat we moeten doen, wat we kunnen verwachten et cetera. En als je niet gedisciplineerd bent kan je in alle informatie verzanden.

Gelukkig zijn er tactieken om je zogenaamde fout te herstellen, je onderbreekt dan de gedachtestroom waardoor je meer rust krijgt in je hoofd en tegelijkertijd tijd overhoudt.

Wat niet werkt is je brein opdracht geven om niet langer aan iets te denken (het zal je gewoon uitlachen en nog harder nadenken), maar je kunt het misleiden door je te concentreren op iets fysieks, bijv. je ademhaling, je voetzolen etc.

Het belangrijkste om obsessieve gedachten te stoppen is je te realiseren dat je ze hebt, wat moeilijker is dan het klinkt. De reden dat we zo gemakkelijk in gedachten kunnen verdwalen is niet fout, we zijn ons niet bewust dat dit automatisch gaat.

Bijvoorbeeld ben je bewust aanwezig wanneer je op de snelweg rijdt of komt het weleens voor dat je opeens bedenkt “Oh ben ik hier al”? Het denken is ontzettend krachtig en het heeft je hulp of je toestemming niet nodig om je brein over te nemen.

De volgende oefening kan je helpen de controle over jouw “fout” gedachten terug te krijgen. En hoe meer je oefent, hoe sneller je door krijgt wanneer je het kunt doen.

Deze mini-aandacht oefening van 2 minuten is een gemakkelijke start om grip te krijgen op je Drukke Hoofd:
• Kijk rond en merk op waar je bent.
Sluit vervolgens je ogen en merk de geluiden om je heen op, of dat nu auto’s zijn, de tram, iemand die telefoneert of je collega die op het toetsenbord tikt.
• Haal diep adem en voel je zitbotjes op de stoel.
• Volg daarna je ademhaling, vanaf het moment dat de lucht je neusgaten raakt terwijl je inademt, je voelt je borst en buik uitzetten, en merk wanneer je uitademt.

• Herhaal dit vijf keer.
De kern van deze RESET is dat je doorkrijgt dat je een gedachtestroom onderbreekt met een hele simpele oefening.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.