Zaklamp en bewustwording

Wat heeft een zaklamp met bewustwording te maken?

Een maand geleden liep ik in het bos, het was nog vroeg, zo rond half acht. Om kwart over zeven was ik van huis gegaan om mijn leenhond Jip op te halen, een altijd enthousiaste en vrolijke flatcoat. Het maakt niet uit hoe laat ik haar op haal, zij is blij en dankbaar.

Op deze regenachtige maandagmorgen in december liep ik door het bos met mijn paraplu en zaklamp, ik liep na te denken over de 2e week Divinity in Business , welke nieuwe informatie zou er nu naar voren komen? Jip had ik al een poosje niet te gezien, zij is pikzwart en in het donker spoorloos.

Ik liep te klooien met mijn zaklamp om ‘m van mijn pols af te doen zodat ik hem kon richten op het pad rechts van mij en toen scheen ik recht in mijn gezicht.

Getverderri, als je in het donker al weinig kunt zien dan zie je helemaal niks meer als je met een zaklamp in je ogen schijnt. Zodra de lamp weer gericht was op het pad en Jip vrolijk aan kwam lopen, zag ik nog allemaal rare vlekken waardoor ik niet het hele plaatje kon zien.

Gelijk kreeg ik de ingeving om dit mee te nemen in de sessie van die dag voor Divinity.

Want wat heeft de zaklamp te maken met bewustwording?

Als wij ons zelf in het licht zetten als wij als hulpverleners, coaches, trainers, therapeuten met klanten bezig zijn, dan krijgen wij ook vlekken en geen goed beeld van de hele persoon.

Dan zijn wij afgeleid of zien wij bepaalde stukken niet, omdat het ons eigen stuk is. Je komt er snel achter dat je in de zaklamp kijkt, dan komen er gedachten op die gaan over invullen, dan vind je iets van de klant, ben jij meer aan het praten dan aan het vragen stellen, ben je op de automatische piloot aan het werk, dan zijn jouw emoties (frustratie, irritatie, stress, verdriet et cetera) aanwezig.

Herkenbaar?

De zaklamp, het licht, is bedoeld om de klant helemaal te zien. Je kunt het licht ook zien als Aandacht, onze aandacht. Hier hebben wij er maar 1 van. Het is mega kostbaar en deze kunnen we niet half geven aan de ander.

Het is belangrijk jezelf op nummer 1 te zetten maar niet als je in contact bent met een klant. Voor je eigen donkere stukken, de ruis die zorgt voor een lage frequentie kun je zelf naar iemand toegaan die het licht op jou laat schijnen, waardoor jouw energiepeil omhoog gaat en jij lichter in het leven staat.

Vanmiddag in het bos moest ik opeens terug denken aan dit voorval begin december en wil het je niet onthouden want het is essentieel voor ons soort werk.

photo unsplash William Carlson

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.