Gaan Staan in je Ondernemerschap in 5 stappen

Onderneming

Een succesvolle onderneming hebben en een leven Zonder stress dit is toch de droom van elke eigenaar van een bedrijfEen onderneming opzetten is appeltje eitje, je hebt een idee, je maakt een ondernemingsplan en schrijft je in bij de Kamer van koophandel. Toch?

En dan? Dan begint het pas.

Stress

Wie ben jij en wat is jouw verbinding met je product/dienst en je bedrijf? Tegenwoordig zijn er steeds meer ondernemers die last hebben van stress. Stress die veroorzaakt wordt door een disbalans tussen wie of wat de ondernemer belangrijk vindt en dat wat de onderneming als visie uitdraagt. Een coherentie tussen deze twee werelden is essentieel, jij bent je eigen visitekaartje en de klant wordt door jou aangetrokken om met je zaken te doen. Wanneer dit niet klopt zal de klant minder snel geneigd zijn met je in zee te gaan.

Deze ervaring kan ik met je delen omdat dit ook mijn verhaal is. In 2009 begon ik met ondernemen in Nederland. Mijn opleiding tot coach en trainer had ik afgerond en ik dacht dat de hele wereld op mij zat te wachten. Een websitebouwer begon aan mijn website, een tekstschrijver schreef mijn teksten en een vormgever ontwierp mijn logo en huisstijl.

In de tussentijd was ik druk bezig met wachten, wachten totdat mijn klanten mij zouden zien. En je raadt het al, er gebeurde niet bijzonder veel een training hier en daar en af en toe een coachklant. Na de intuïtieve ontwikkeling opleiding van 4 jaar probeerde ik het opnieuw, tevergeefs. Nog steeds was er weinig beweging en het winstgevende bedrijf bleef uit.

Obstakels als twijfelen aan jezelf, afwachten en het zichtbaar worden voor de buitenwereld zijn voor veel vrouwen herkenbaar. Mannen hebben hier minder last van merk ik in de praktijk, zij durven meer en hebben minder last van wat een ander mogelijk over hen denkt.

Dit proces speelt zich slechts af in je eigen hoofd. Je reptielenbrein zegt tegen je “Doe Maar Niet dat kennen we niet, dus gevaar”. Je zoogdierbrein wil geen pijn ervaren dus dat is bij voorbaat een nee, en dan komt de neo cortex die er nog een leuk verhaal om heen maakt waarom het toch echt beter is dat je niet jezelf laat zien aan de wereld.

Ingrediënt IK

Hoe en wat ik moest veranderen wist ik niet maar het gaf frustratie en stress dat mijn onderneming geen succesvol bedrijf was, alle ingrediënten waren aanwezig, dacht ik. Het ontbrekende ingrediënt was IKZELF, ik was mezelf vergeten mee te nemen in mijn bedrijf.

Nu weet ik dat een succesvolle verandering er komt wanneer er urgentie of passie is, anders gaat het niet of moeizaam. De urgentie heb ik niet gekend, ik heb altijd een supermakkelijk leven gehad, genoeg geld, af en toe een opdracht, geen stress en voldoende ruimte om me persoonlijk te ontwikkelen.

Tot het moment dat na mijn scheiding het spaargeld op was en ik echt financieel aan de rand stond. De urgentie was er nu wel om te veranderen en mezelf bij de kladden te pakken en mezelf te laten zien aan de buitenwereld. Mijn veilige wereldje waar ik me kon verschuilen en terugtrekken werd opengebroken en ik werd gedwongen te gaan staan voor wie ik ben. En ik kan nu zeggen dat ik dankbaar ben dat ik dit heb mogen mee maken.

Doen

Het brein verzint allerlei excuses om maar niet in je droom onderneming te stappen, want dat is eng. Flauwekul weet ik nu, gewoon DOEN. Wanneer je actie onderneemt komt er een reactie. Anders gebeurt er niks! En het maakt niet uit of je het jezelf waard vindt of niet of dat je jezelf goed genoeg vindt of niet.

Alleen door in actie te komen komt er een reactie en neem je deel aan het leven.

5 Stappen om te gaan STAAN voor je zaak

  • CHECK JE GEDACHTEN OP FEITEN – Schrijf elke morgen in je dagboek je gedachtestromen, je beperkende gedachten, gevoelens en ideeën hoe je uit je beperkende gedachten kunt komen. Schrijf aan het eind van de dag voor het slapen gaan waar je dankbaar voor was deze dag. Dit kan inzicht geven in je manier van denken.
  • BEZOEK EEN COACH OF THERAPEUT- Bekijk je emotionele bagage die je groei in de weg staan. Dit helpt je om je patronen te herkennen, emotionele spanningen te erkennen en je zelfbewustzijn te vergroten.
  • BLIJF NIET STILSTAAN BIJ JE FOUTEN – Bij elk succesverhaal kunnen er op zijn minst een of twee mislukkingen op de loer liggen. Het is misschien het moeilijkste om te doen, maar je moet leren jezelf te vergeven en dit als een les te zien. Wees lief met jezelf; je bent nog aan het leren.
  • ONTSPANNING – Me-time inplannen, zo blijft je groei duurzaam.
  • VIER JE SUCCESSEN

Ga voor jezelf staan JIJ BENT HET WAARD en laat je zien aan de wereld. Jouw talenten en gaven zijn de moeite waard en er zijn klanten die op je wachten.