Check jouw Mindfuck met deze 3 tips
Check jij jouw mind weleens? Het kan namelijk geen kwaad om af en toe jouw mindfuck te checken op waarheid.
Ben je weleens aan een project begonnen, vol passie en opwinding, en na een paar weken was het weg, foetsie, weg inspiratie, motivatie? Zeer actueel, de goede voornemens, hoe staat het daarmee?
Don´t worry je bent niet de enige, het gebeurt ons allemaal. Maar waarom gebeurt het?
We draaien op de automatische piloot, er start een onbewust programma in ons brein en dat volgen we.
Hieronder 3 redenen waarom we dit zo doen en tips om hier mee om te gaan en te kunnen knallen.
1. Gebrek aan neurologische motivatie
Ons motivatiecircuit van de hersenen is gebaseerd op plezier. Jouw doel/wens/visie moet een echte beloning opleveren, die de afgifte van de neurotransmitter, dopamine, zal veroorzaken. Dit vergroot je bewuste vermogen om strategieën te ontwikkelen om je te helpen dat doel te bereiken.
Kortom als je nadenkt over je doelen, komen er dan gelijk allerlei vervelende, pijnlijke en irritante taken naar boven die je onderweg zult tegenkomen? Of focus je in plaats daarvan op de voordelen die je gaat ontvangen?
Als je merkt dat je energie afneemt terwijl je een project voltooit, visualiseer dan de echte voordelen die je zult behalen als je het voltooit. Geef jezelf ook een dagelijkse (zelfs per uur) beloning als je op de goede weg bent.
Hoe meer je jouw doelen en dromen associeert met positieve emoties, hoe minder je jezelf hoeft te dwingen om het werk te doen.
2. Onbewust oordelen over jezelf
Het onbewust luisteren naar de negatieve babbelbox is eigenlijk een normaal onderdeel van het functioneren van de prefrontale kwab rechts. Als je denkt dat dit het geval zou kunnen zijn wat jou tegenhoudt, probeer dit dan:
Noteer elke reden waarom jij jouw project niet wilt uitvoeren of aan het uitstellen bent. Maak een tweede lijst met alle redenen waarom je dit doet. Bekijk aandachtig beide lijsten en luister naar je intuïtieve stem.
Stel jezelf dan de vraag: “Wat wil ik echt doen? Wil ik dit project echt voltooien? Zal het mijn leven verbeteren als ik het voltooi? Stel jezelf de vraag: “Kloppen deze negatieve gedachten en gevoelens? “
En als je jouw negatieve gedachten op een stuk papier hebt geschreven en leest, hebben ze minder macht over jouw hersenen.
Wanneer je niet nadenkt over negatieve gedachten, er niet op ingaat en er geen aandacht aan geeft zijn jouw hersenen vrij om jouw visie en doelen te behalen die mega waardevol zijn voor jou, maar vergeet ook niet het ripple effect dat dit zal hebben op jouw omgeving.
Wat je aandacht geeft dat groeit, zei Aristoteles al een tijd geleden. Dus telkens als je een ongrijpbare donkere wolk boven je voelt, weet dan dat je de daarbij horende gedachten als het ware download in jouw brein. Zet ze op papier en check of ze kloppen en anders delete.
3. Gebrek aan discipline en toewijding
Als je niet toegewijd bent om je doelen te bereiken, doe het dan niet. Je hebt een constante bereidheid nodig om jouw doel te bereiken, dat betekent volhouden en doorzetten. Bij de Wet van Aantrekkingskracht hoor je dat je jouw doel kunt visualiseren, maar dat is slechts het begin. Je kunt hier nog makkelijk onderuit komen door onbewuste negatieve overtuigingen.
Het allerbelangrijkste is om actie te ondernemen.
Je hebt een schriftelijk “zakelijk” plan nodig om een belangrijk doel te bereiken (denken is niet genoeg om het luie brein te motiveren). Je moet eventuele ECHTE obstakels opschrijven die je ervan weerhouden een project te voltooien en vervolgens eenvoudige strategieën visualiseren en opschrijven om dat obstakel te overwinnen.
Als je in dit proces een buddy of coach hebt, neemt jouw kans op slagen van 50% tot 70% toe, dus maak een toegewijde deadline aan een buddy of coach. Je kunt je hersenen ook elke dag belonen nadat je 3 kleine successen hebt genoteerd die je elke dag bereikt.
En dan weer door!
Realiseer je dat het veranderen van jouw denkwijze cruciaal is voor het bereiken van jouw doelen?