6 Tips voor de Twijfelaar

Hulde aan de twijfelaar! Twijfelen aan jezelf is echt vreselijk en zal je inspanningen elke keer weer doen verlammen om te slagen.

Ik ben ervan overtuigd dat het vertrouwen in je capaciteiten bij het runnen van je eigen bedrijf een enorm verschil maakt of je succesvol bent of niet.

Als jij al niet overtuigd bent, zullen anderen moeite hebben om jou en jouw bedrijf serieus te nemen. Als jij al niet overtuigd bent van je kunnen, zullen anderen moeite hebben om jou en jouw bedrijf serieus te nemen.

Het is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat je met de juiste mindset begint.

Maar hoe kun je zorgen dat je angst, twijfel, uitstelgedrag en stagnatie overwint en gemotiveerd blijft? Het is veel makkelijker dan je denkt.

ZZP-er

Het runnen van een bedrijf als ZZP-er kan moeilijk zijn, omdat je zelf voor elk aspect moet zorgen. Dat is wat ons onderscheidt van een conventioneel bedrijf met medewerkers die vaste taken binnen de organisatie uitvoeren, bijv. productontwikkeling, generen leads, acquisitie, branding, financiën, website en nog een heleboel andere taken.

Het kan je een enorme boost geven om sommige van deze vaardigheden aan te pakken en te ontdekken, vooral als je niet bekend bent met ze. Het begin van een ondernemersreis is daarom enorm spannend en eng.

Een juiste Mindset kan voor een blijvend effect zorgen op het succes van je bedrijf. Als je aan jezelf, je vermogens en je ideeën twijfelt, kan het niet anders dan dat je niet succesvol zult zijn.

Hoezo? Omdat je nooit echt toegewijd bent geweest aan jezelf en jezelf hebt overgegeven aan je ergste vijand “de Twijfel”. Als je niet geloofd in je ideeën, dan zul je geen tijd, geld en genoeg van jouw unieke Zelf investeren in je project.

Is dit herkenbaar? Misschien sta jij nu op de plek waar ik stond aan het begin van mijn ZZP-er carrière. Ik zal mijn verhaal met je delen en tips geven over het overwinnen van twijfel, uitstellen en angst bij het opstarten en de beginnersjaren van je bedrijf

Het begin van mijn ondernemersreis

Ik schrijf over twijfel omdat het een onderwerp is dat mij na aan het hart ligt. Als ondernemer en eigenaar van een bedrijf moet ik toegeven dat ik tijden van twijfel heb gekend.

In het begin was het spannend om mijn baan bij het advocatenkantoor op te zeggen en als ZZP-er te beginnen. Ik voelde dat ik bezig was mijn droom te realiseren, voelde de spanning en was enthousiast, ik geloofde erin (dacht ik). Echter mijn twijfel aan mezelf zorgde ervoor dat er niks goed ging en een bedrijf opzetten was veel moeilijker dan ik aanvankelijk had verwacht!

Alles mislukte en ik had het gevoel dat mijn vertrouwen met de maand afbrokkelde. Mijn negativiteit groeide en ik begon mij steeds meer te vergelijken met anderen. Het enige waaraan ik dacht was, “waarom lukt het die of die nou wel” en “waarom ben ik nou zo’n loser dat het me niet lukt”.

Ik overtuigde mezelf dat mijn ideeën waardeloos waren. Mijn omgeving vertelde mij het tegenovergestelde maar dat kon ik niet horen. Dit was een lastige periode voor mij die ongeveer een jaar duurde.

Vooruitgang boeken in mijn bedrijf

Gelukkig begon ik in te zien dat deze beren alleen in mijn hoofd zaten en niks te maken hadden met mijn concurrenten, de markt, mijn klanten of whatever. Ik heb mijn mind en focus bijgesteld en mijn bedrijf begon geleidelijk te groeien, doordat ik met mijn angsten ben gaan samenwerken en de energie ben gaan gebruiken om mijn bedrijf naar voren te duwen.

Nu ben ik veel gelukkiger en stabieler en zie ik mijn bedrijf groeien doordat ik meer leef vanuit mijn eigen kracht en dit inzet in mijn bedrijfsvoering. Dit is ongelooflijk motiverend, maar ik vergeet het dal waar ik ooit in zat niet. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Ik wilde mijn verhaal met je delen, zodat je weet dat je niet de enige bent die twijfelt en uitstelt.

Hieronder zal ik 6 tips met je delen wat je kunt doen om jouw situatie te verbeteren als jij je potentieel niet meer kunt zien omdat je in het doolhof van je remmetjes en stemmetjes zit vol met twijfels, stagnatie en uitstelgedrag.

Uit eigen ervaring weet ik dat het zo jammer is dat ondernemers belangrijke energie verliezen aan het twijfelen aan hun vermogen om een Energieke Ondernemer te zijn.

6 tips voor Twijfelaars:

1. Vier je succes

Wanneer je geobsedeerd bent door je mislukkingen, negeer je snel de kleine winsten. Deze kleine overwinningen voelen misschien niet zo belangrijk, maar ze zijn essentiële bouwstenen om jouw grote succesverhaal te bouwen en zijn het bewijs dat je de goede richting uitgaat.

Heb je een antwoord van een pitch die je hebt verzonden? Een nieuw product ontworpen? Heb je een blog geschreven? Neem de tijd om alles te vieren en alles wat positief is voor jou. Je energie level stijgt en dat is weer positief voor jezelf en jouw onderneming.

2. Blijf niet stilstaan bij je fouten

Bij elk succesverhaal kunnen er op zijn minst een of twee of meerdere “fouten” op de loer liggen. Hoeveel pogingen denk je dat Edison heeft gedaan om de gloeilamp te maken? Ongeveer 10.000 keer. Dankzij zijn enthousiasme en zijn niet aflatende geloof in zichzelf en zijn visie hebben wij nu licht. Het is misschien het moeilijkste om te doen, maar je moet leren jezelf te vergeven en alles als een les te zien.

3. Wees trots op wat je bereikt en schreeuw het uit

Zet je voor honderd procent in en vergeet niet je harde werk te presenteren. Er zijn veel ondernemersgroepen op Facebook waar je kunt delen wat je hebt bereikt met een community van gelijkgestemde mensen die je zullen toejuichen.

4. Vraag om hulp

Je wordt niet als ZZP-er geboren en niemand verwacht dat je alles weet hoe je een bedrijf moet runnen. Als je iets niet weet, is het geen schande om om hulp te vragen. Iedereen wil een ander vooruit helpen, dat wil je zelf toch ook?

Zoek opnieuw de steun van een ondernemersgroep op Facebook of LinkedIn en stel je vragen. De community staat klaar om je te helpen zonder enig oordeel. Het zal je een beter gevoel geven en meer geven vertrouwen in je beslissingen

5. Motiverende mantra’s

Dit is een heel persoonlijke tip, iedere morgen schrijf ik op waar ik dankbaar voor ben wat er die dag gaat gebeuren. Tevens schrijf en mediteer ik hoe ik wil komen opdagen die dag. Als er belemmerende overtuigingen opkomen schrijf ik ze op, als je ze na leest heb je weer een lachmoment, want Oh Man wat kunnen onze gedachten ons veel onzin doen geloven;).

Mijn logica hierachter is: ik wil mij niet laten leiden door negativiteit of oordelen en al helemaal niet door mijn beperkende gedachten. Door ze op te schrijven leer ik ze begrijpen en kan ik ze omzetten in helpende positieve gedachten waardoor ik mijn focus kan houden op positiviteit.

Lezen van inspirerende boeken zijn geweldig om inspirerende citaten aan te trekken om je humeur op te vrolijken.

6. Waardeer wat je hebt

Ik ben dankbaar en gelukkig dat ik mijn dromen kan verwezenlijken en te werken met ambitieuze en enthousiaste mensen die hun ware potentieel willen herontdekken. Ik ben erg blij dat mijn klanten geweldig zijn en dat ik me niet meer in de bovenstaand situatie bevind!

Angst en Twijfel overwinnen

Angst en twijfel maken deel uit van ons leven; iedereen ervaart ze op een bepaald moment. De weg van de ZZP-er kan soms zeer stressvol zijn. Het is ook een periode in je leven waarin je bijna dagelijks nieuwe dingen leert: van het maken van je producten of diensten tot het grip krijgen op de financiële kant van het runnen van een onderneming.

Wanneer je herhaaldelijk geconfronteerd wordt met deze uitdagingen kan het je het gevoel geven dat je faalt verergeren. Naar mijn mening moeten we leren herkennen wanneer we nieuwe vaardigheden leren en accepteren dat deze groeiperioden noodzakelijk zijn voor onszelf en onze bedrijven.

Hoe jij omgaat en welke manier je kiest om te reageren op twijfel, zal een enorme impact hebben op niet alleen je gezondheid, maar ook die van je bedrijf.

Wat doe jij? Laat je je meeslepen door de twijfels of onderzoek je ze en verander je de energie van je mind?

Ik hoop dat mijn tips je sneller uit de twijfel helpen en de weg vrijmaken naar meer energie en daadkracht in je ondernemerschap.

Heb jij nog andere persoonlijke tips die je wilt delen?

Foto van Unsplash charles-deluvio-

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.