BELLEN IS WARM! MAILEN, APPEN EN TEXTEN IS KOUD!

Hoe komt het dat koud bellen kouder is dan een email sturen?

Is dit ook zo voor de ontvanger?

Koud bellen is niet hot, en ja dat heb ik ook nog steeds, minder dan voorheen maar elke keer als ik weer wil beginnen is het net als bij touwtje springen wanneer spring je en zorg je dat het blijft draaien.

Welke gedachten komen er bij het voornemen om te bellen op:

  • Val ik de persoon niet lastig
  • Bel ik wel gelegen
  • Zitten ze op mij te wachten
  • Is mijn product wel voor hen

Et cetera

Allemaal blabla van het onbewuste brein om je af te houden van de telefoon te pakken.

Dan is een email of berichtje via messenger veel makkelijker. We hoeven onszelf niet bloot te geven en verschuilen ons en afstand blijft groot. Ons briljante brein zegt dan dat het voor de ander ook veel fijner is om niet gestoord te worden en dat ze tijd overhouden door alleen te lezen.

Heerlijk toch hoe het brein werkt.

Hoe bewust maken wij zelf de keuze om niet te bellen?

Het onbewuste brein vindt alles wat onbekend is eng en daar kunnen wij beter van weg blijven, want stel je voor dat we het niet overleven. Er is nog geen patroon bekend voor deze onbekende situatie hoe we daarop moeten reageren, we weten immers niet wat de ander gaat zeggen of hoe deze zal reageren.

Dan is de meest logische reactie om het maar niet te doen, dit zal niet zo duidelijk naar voren komen maar er zullen allerlei redenen opkomen zoals hierboven beschreven, ik val de persoon lastig, wie zit er op te wachten en cetera.

En dan doen we het niet, dan bellen we niet die mogelijke klant die wij kunnen helpen.

Een email sturen is dan inderdaad makkelijker. Eigenlijk weten we al dat de afwijzing minder pijnlijk zal zijn, er zit meer ruimte tussen, het is niet persoonlijk. Dat is ook een van de redenen waarom we niet de telefoon oppakken, we kunnen afgewezen worden en hoe erg is dat?

Er ligt in het koud bellen een mega kans om jezelf te ontwikkelen en te groeien op verschillende gebieden, de angst voor afwijzing, de angst om voor jezelf op te komen, de angst om zichtbaar te zijn, de angst om te zeggen dat je iets wilt verkopen (want o ja we praten niet graag over geld).

Wat zijn angsten waar jij tegenaan loopt?

Ik heb een keer meegemaakt dat iemand nadat ik mij had voorgesteld zei “Ik wil niks van je kopen” en toen ik antwoorde dat ik alleen wilde kennismaken verbrak zij de verbinding. En toen? Ik leefde nog en had net het moment beleefd waar ik altijd bang voor was geweest, direct afgewezen worden via de telefoon.

In mijn hoofd was dit een megagroot hek geworden dat steeds groter werd als ik moest gaan bellen en erover heen komen was lastig en ik verzon allerlei uitvluchten.

Dit hek is nu gehackt!

Van de mensen die ik bel krijg ik terug dat zij het waarderen dat ik bel en het veel persoonlijker is om te bellen dan het zoveelste mailtje te ontvangen. Dus, conclusie:

BELLEN IS WARM, MAILEN, APPEN EN TEXTEN IS KOUD!

foto van Unsplash Icons8team

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.