Weg met stigma

(wil je liever het blog beluisteren? Dat kan hier)

Ik ben klaar met het stigma dat is geplakt en zit op het ontwikkelen van jezelf en je intuïtie.

Afgelopen weken ben ik een programma gestart voor ondernemers om vanuit de intrinsieke visie te ondernemen.

Ook nu komt het weer zo naar voren dat er een stigma zit op jezelf ontwikkelen.

Dit wordt vooral zichtbaar in hoeveel moeite we moeten doen om niet onszelf te zijn.

Het stigma is de norm geworden

Cultureel en maatschappelijk is de norm dat je precies doet zoals anderen dit voor je hebben bedacht, dat je voor baanzekerheid gaat en vooral veilige keuzes maakt. Dat je normaal doet net als iedereen!

Als kind in een familie en later op school wordt bepaald wat je moet leren, wat goed is en wat fout. De sociale normen zorgen ervoor dat je weet hoe je je dient te gedragen in een groep. Het dagdromen wordt na de kleuterschool belachelijk gemaakt en beschamend aanschouwd.

Op zich allemaal niets mis mee, ware het niet dat de hele eigenheid van een Mens teniet wordt gedaan. Als kind leer je je gedrag aan te passen om te overleven. Er word je niet geleerd dat je als mens ook intellectuele factoren bezit die je dient te ontwikkelen deze zijn: intuïtie, verbeeldingskracht, wil, perceptie, geheugen en redeneren.

Door je bewust te zijn van deze tools, die elk mens tot zijn/haar beschikking heeft, en ze correct te gebruiken, kun je de kansen om een leven te leiden waarvan je houdt enorm vergroten. 

In mijn bedrijf zie ik zoveel ondernemers die erg deskundig zijn op allerlei gebieden en van binnen voelen dat zij dit de wereld in moeten zetten en dan merken dat het niet lukt. Het is ongelooflijk in hoeveel bochten mensen zich wringen om maar begrepen te worden.

Circus

Het hele circus in het hoofd gaat aan. Alle oude conditioneringen worden uit de kast getrokken om te voorkomen dat er iets verandert.

Ik werk voornamelijk met ondernemers die vanuit hun intuïtie werken. Het eerste waar ze tegenaan lopen is dat zij moeilijk woorden kunnen vinden hoe zij dit aan het grote publiek kunnen verkopen. Inderdaad verkopen, want ojee wat zal het publiek er van vinden. Deze opmerkingen hoor ik ook vaak:

  • ik wil het niet spiritualiteit noemen dat is zo zweverig,
  • met de woorden Liefde, God, Energie, Transformatie heb ik helemaal niks
  • ja dat is misschien wat vaag, begrijp je wat ik bedoel,
  • spiritualiteit maar dan niet vaag,
  • voelen maar hoe omschrijf ik dit nu,
  • ik voel dit zo maar dat begrijpt toch niemand,
  • wat zullen ze wel niet van me denken.

Verwarring

Zelf heb ik hier ook lang mee geworsteld want ik wilde het vooral maatschappelijk en zakelijk herkenbaar maken. Door dit willen verantwoorden aan een ander ging ik helemaal voorbij aan mijn eigen inbreng en raakte mega in verwarring.

Hoe vind je woorden voor een gevoel, hoe kan je benoemen dat wij allemaal aangesloten zijn op een soort netwerk waar we uit kunnen putten? Dat we de kennis over wie we zijn altijd bij ons dragen en dat we niemand nodig hebben om ons te vertellen wat de beste keuze is voor ons?

We hebben namelijk een intern systeem in ons lijf dat prima afgestemd is op waar we naar toe gaan, een soort interne gps.

Muur

De maatschappelijk en cultureel opgetrokken muur waar ik, en veel van mijn klanten, tegenaan liep was dat intuïtie, jezelf ontwikkelen, spiritualiteit (het leven) en energie het label heeft dat het bij de softe sector hoort.

Hoe fucked up is dit!

Dat hoe wij gemaakt zijn als mens, onze 1e natuur, onze eigenheid als mens als vaag en zweverig wordt beschouwd.

Leven in je hoofd wordt beschouwd als wetenschappelijk en de enige waarheid, veelal door mensen die juist vanuit hun hoofd leven. Een soort wandelende hoofden collectie die de arrogantie heeft om te denken dat zij de intelligentie in pacht heeft en de Grote Intelligentie, de energie, die alles mogelijk maakt negeert of in ieder geval kleineert.

En zo is er ook een andere kant, mensen die helemaal aan de andere kant van de lijn staan, die niet meer met de voeten op de grond staan en alles willen doorvoelen, zelfs datgene wat niet van hen is, zonder met hun denkpatronen en overtuigingen aan de slag te gaan.

Bij beide kanten zie je dat er vluchtgedrag ontstaat hetzij door hard roepen en anderen belachelijk te maken en willen overtuigen van je gelijk van wetenschappelijk bewijs. Of de andere kant, te vluchten door hard roepen en anderen belachelijk te maken en willen overtuigen van je gelijk en naar de 13e dimensie gaan.

Beide is hetzelfde gedrag, en het lege gevoel – en dus ook de verwarring -, bewust of onbewust, moet opgevuld worden, dat gebeurt vaak door nog harder te werken, harder te roepen, te verdoven met alcohol, drugs of sex, allerlei spirituele sessies, overmatig mediteren et cetera.

Ook hier zie je een natuurwet in werking, de wet van de Polariteit. De Wet van Polariteit vertelt ons dat alles tweeledig is. Dit betekent dat twee dingen die elkaars tegengestelden lijken te zijn verschillende gradaties zijn van hetzelfde en onafscheidelijk zijn. Het eenvoudigste voorbeeld is “warm” en “koud”.

De wet van de natuur is dat Alles Is, dat iedereen in balans is, wanneer je in het midden van de lijn staat van de polariteit. In dit geval ben je evenwichtig, laat je je niet verleiden door allerlei informatie van buitenaf en gebruik je je kennis in samenwerking met je gevoel, je interne kompas.

Gevoel Is Zuiver

Jouw gevoel kan je niet aanleren, wel verfijnen, waardoor je vertrouwen groeit. Het stigma dat gevoel vaag is, is logisch want je kunt gevoel ook niet wetenschappelijk vastleggen, het verandert namelijk de hele tijd – het is energie -, dat maakt het ook moeilijk om te beschrijven.

Ieder mens is uniek en dus ook diens gevoel, het is persoonlijk en dat kan en moet je alleen Zelf voelen en van hieruit kan je navigeren.

Er zijn zoveel mensen die vastlopen, die altijd leven zoals het hoort, hoe het hun is voorgedaan of die verdwalen in het spirituele wereldje en totaal geen weet hebben dat het gedeelte onder de hersenpan ook deel uitmaakt van jou als mens.

Kiezen

Dat labelen en stigma van goed of slecht, vaag of zeker, waarheid of gezwets hoort bij ons mensen zodat wij bewust kunnen kiezen over wat we wel en niet willen.

Zo zijn wij als mensen gemaakt, met ons gevoel kunnen wij ons afstemmen op wie wij zijn, met onze energie communiceren wij met anderen en Weten wij of iets gezwets of Waarheid is. Daar mogen wij veel meer op vertrouwen.

Vanuit deze Waarheid, die helemaal in jezelf zit, kan je beslissingen nemen, dat is niet vaag, dat is zo vast als een huis!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.