Stoorzender Intuïtie

Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe weet ik of datgene wat ik voel ook een echt signaal vanuit je intuïtie is. Een van de antwoorden op deze vraag is dat je je bewust moet zijn van je valkuilen, belemmeringen en patronen die niet werken. Kortom: zelfkennis.

Een gevoel dat je hebt vanuit een belemmerende overtuiging, zoals “ik kan het toch niet” voelt authentiek aan – uit gewoonte – en is bijna niet te onderscheiden van je intuïtie. Mogelijk zie je deze gedachte aan voor het signaal om datgene dat je wilt gaan doen te laten.

Je reageert echter op je angst en niet op je intuïtie. Het onderbewuste is insidious, zoals ze in het Engels mooi zeggen, het zal op allerlei manier voor verwarring zorgen.

Een van de overtuigingen die het meest je intuïtieve systeem door de war schopt is waardering, acceptatie en goedkeuring, ja, zelfs liefde van anderen te willen hebben.

Veiligheid

Op zich is het heel logisch dat we daar gevoelig voor zijn, omdat dit een belangrijke rol speelt als wij opgroeien. Als je nog klein en kwetsbaar bent is “lief zijn” en aan de verwachtingen van je ouders voldoen een manier om veiligheid te krijgen. Deze veiligheid bestaat uit krijgen wat je nodig hebt om te overleven, denk aan eten, drinken, warmte, aandacht en liefde. Je bent te jong en bent totaal afhankelijk van je ouders en of verzorgers, aangezien je nog weinig andere middelen tot je beschikking hebt.

Vaak blijft dit een belangrijke rol in je leven spelen (want vroeg geleerd), in de ene situatie meer dan de andere. Als je je daar bewust van bent, dan kun je onderscheid gaan maken waar een bepaald gevoel vandaan komt. 

Bijvoorbeeld: je moet een presentatie geven en wilt graag voldoen aan de verwachtingen van je publiek. Op zich een logische gedachtegang om je af te vragen: wat willen ze horen, wat moet mijn boodschap zijn, op welk niveau moet ik mij afstemmen en wat moet mijn aanpak en strategie dan zijn.

Als je dit echter als belemmerend patroon hebt (je overdrijft dit als het ware), dan kan het zijn dat je helemaal verdwaald raakt in alle verwachtingen die mensen maar zouden kunnen hebben. De vele werkwoorden aan het einde van de vorige zin geven al aan dat je heel hard aan het werk bent.

Verwachtingen

Vraag tien mensen wat ze verwachten en je krijgt tien verschillende antwoorden. Dus je zult een inschatting moeten maken van de algemene verwachting, gekoppeld aan je eigen verwachting, je visie op de materie, je kracht en aanpak.

Als je te veel aan de verwachtingen wilt voldoen wordt het vaak een enorme klus, omdat je dan veel meer informatie gaat verzamelen, je wilt iedereen te vriend houden en blijft maar geven, je verhaal wordt te lang of en dit is vaak het geval het is niet meer jouw verhaal.

Meestal denken we dat anderen hogere verwachtingen hebben, dan ze in werkelijkheid hebben, en het is lastig daar aan te voldoen. Het resultaat is dan, dat je uit je kracht gaat, meer nerveus bent dan nodig is en daarmee een teleurstellend resultaat neerzet. Het is een selffulfilling prophecy.

Niet thuis

De reden dat je intuïtieve systeem niet goed werkt is in feite dat je niet “thuis” bent bij jezelf, maar met jouw aandacht in al die hoofden van de anderen aan het gluren bent. Je probeert het zo goed mogelijk voor de anderen te doen en vergeet dat jij het onderwerp bent.

Je doet inschattingen over de verwachtingen, die in feite uit je eigen systeem komen en doordat je dit gelooft vergeet je dit te checken bij de ander. Dus je bedenkt iets, plaatst dat bij de ander en gaat daar aan voldoen.

Als je de metafoor van het huis er bij pakt dan zit jij bij iedereen op de bank en wil het vooral leuk en gezellig maken, terwijl jouw huis kaal, leeg en onbewoond is.

Merk je hoe raar dat eigenlijk is. 

Rust brengt je naar je intuïtie

Door weer te ontspannen en bijvoorbeeld te denken (gedachten zijn mega krachtig!): ik voldoe aan mijn eigen verwachtingen, alles wat er gebeurt is in mijn voordeel en ik ben dankbaar dat ik altijd richting mijn missie in het leven beweeg, kan je weer tot rust komen.

In deze rust kom je bij jouw kracht en maak je contact met je intuïtie en creativiteit waardoor je straalt en excelleert in JOU ZIJN! 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.