Mens Verzorgingsstaat

Een verzorgingsstaat is een sociaal systeem waarin de staat de primaire verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van zijn burgers (is dat een mens?). Zoals op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en sociale zekerheid. Het is ook een term die wordt gebruikt om een land aan te duiden waarin zo’n systeem functioneert.

In het tweede decennium van de 21e eeuw wordt in Nederland soms gesproken van een participatiestaat. De overheid, onder druk van bezuinigingen, probeert om de kostbare organisatie van verantwoordelijkheden op sociaal gebied, elders in de samenleving te leggen. De centrale overheid draagt haar verantwoordelijkheden op het gebied van onder andere zorg en sociale zekerheid over. In een participatiesamenleving wordt van burgers verwacht dat ze direct verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.

Waar is de Mens?

Echter, deze twee begrippen missen een belangrijk aspect van het mens-zijn dat naar mijn mening essentieel is in een samenleving: de verzorging op emotioneel, mentaal en geestelijk vlak. Nou ja, niet helemaal in zekere zin is hier wel invloed op uitgeoefend. Op mentaal vlak worden mensen wel beïnvloed door informatie die op school, cultureel en door de, vaak niet-onafhankelijke, media wordt verstrekt.

Het is belangrijk om te leren hoe je brein en denken werken, hoe je autonoom kunt denken en je eigen wijsheid kunt aanboren en benutten. Je moet je denken gebruiken om van A naar B te gaan, zonder dat je het hele alfabet van afhankelijkheid naar ziekte doorloopt.

Wanneer je eigenaarschap ontwikkelt en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven, kun je ook niet meer gekwetst worden, want jij bent verantwoordelijk voor je eigen gevoelens. Zoals Eleonor Roosevelt zei: “Niemand kan je minderwaardig laten voelen zonder jouw toestemming.”

Het lijkt erop dat de afgelopen jaren steeds meer druk wordt uitgeoefend op de individualiteit van mensen. Door de ene crisis na de andere lijkt het erop alsof het niet meer is toegestaan om je eigen stem, wijsheid en waarheid te uiten. Iedereen moet dezelfde kant op kijken, naar een homogene samenleving waarin mensen zichzelf verloochenen.

Het is niet aan een overheid of een wetenschap of wat dan ook om te bepalen hoe iets voelt en wanneer iets kwetst. Op deze manier wordt het individu de ervaring van het eigen gevoel ontnomen door invulling van buitenaf. Deze invulling en aanname is vaak bedacht door iemand of een groep. Je kan onmogelijk een gevoel aannemen van een ander, dat is wat het denken je wel wil laten geloven, maar het kan echt niet.

En hoe eerlijk is de communicatie naar elkaar dan nog? Je zegt A om niet op te vallen en erbij te horen, maar je ontkent jezelf omdat je het er eigenlijk niet mee eens bent. Je praat door een filter van aanpassing. Is dat geen manipulatie? En is dat acceptabel voor jou en voor de ander? Wil je op die manier leven? Ik niet!

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gevoelens. De schuld bij anderen leggen of praten over schaamte zijn manipulatieve systemen om je klein te houden. Dat klinkt voor veel mensen hard en zwart-wit.

De Mens is fascinerend

Ik vind mensen fascinerend en hoe ze omgaan met hun gedachten. Als ik kijk naar Victor Frankl, hij overleefde concentratiekampen puur door zijn geloof in een innerlijke kracht en een hogere macht buiten zichzelf. Hij geloofde niet dat hij zou sterven in een kamp. Edith Eger overleefde Auschwitz door de kracht van haar gedachten.

Deze mensen hebben zoveel leed gezien en ervaren, en ze vonden de kracht in zichzelf om door te gaan. Het is eigenlijk bizar dat deze lessen met zoveel wijsheid niet wijdverspreid is na de oorlog en onderdeel is geworden van het lesprogramma voor kinderen.

Mens waardige Verzorgingsstaat

Hoe zou de wereld eruitzien als we verantwoordelijkheid zouden nemen voor onze eigen gevoelens en in een menswaardige verzorgingsstaat zouden leven? Dan zouden we niet langer tolereren:

  • Dat ieder jaar 5.785.560 mensen sterven van de honger (per minuut sterven er wereldwijd waarschijnlijk 11 mensen door honger en ondervoeding, bron: Oxfam)
  • Dat er oorlog is, we zouden in gesprek gaan met elkaar. Landje pik en het testosterongehalte zou onder controle zijn, en geld verdienen aan oorlog zou ondenkbaar zijn.
  • Dat mensen gedwongen worden hun land te ontvluchten, ver weg van hun familie en vrienden.
  • Dat er op dit moment naar schatting 30 miljoen slaven in de wereld zijn, en ongeveer 10 miljoen daarvan zijn kinderen. Tim Ballard, voormalig CIA-medewerker, oprichter van Operation Underground Railroad, en zijn team leiden de strijd tegen kinderhandel en seksuele uitbuiting over de hele wereld.
  • De manipulatie door grote bedrijven, overheden en media.
  • Energieverlies door energiezuigers.

In deze samenleving staat de mens centraal en zijn mensen gezond op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. We zijn emotioneel volwassen en weten dat veiligheid van binnen zit. Een samenleving waar uniciteit en eigen Wijsheid voorop staat en wordt aangemoedigd, waar de wetenschap in dienst is van de Mens en waar geld gewoon Geld kan zijn, een ruilmiddel en niet een machtsmiddel.

Hoe komen we daar?

Door ons op elk moment bewust te zijn dat wij zelf dit moment ervaren, niet een ander. De indruk, het gevoel, is in jou. Wanneer je getriggerd wordt, op welk gebied dan ook, tel dan tot tien voordat je reageert. Het is ons geleerd om direct te reageren, maar dat komt voort uit onze conditionering. Door tien tellen tot rust te komen, geef je antwoord vanuit jezelf, vanuit jouw wijsheid.

Word meester over je eigen gevoelens en geef anderen niet de macht om jou te kwetsen, zodat je niet langer afhankelijk bent van de goedkeuring of bevestiging van anderen.

Dit heeft direct invloed op jouw energie. Jij bent je eigen kerncentrale, jij wekt je eigen energie op en je geeft jouw energie weg. Ontdek waar je blij van wordt en wat je energie kost. Durf op basis van dit onderzoek te kiezen voor de activiteiten en mensen die jou energie geven.

Doordat jij een energiegever bent voor jezelf, kun je anderen beter helpen!

Dat is een echte samenleving! Een Samenleving voor de Mens.

Ontdekken en ontwikkelen! Dit jaar 10 jaar Businessreading, zie de impact van jouw energie terug in de energie van jouw bedrijf bekijk de aanbieding hier ACTIE Businessreading – Ivonne van Dis – Businessreading & High Frequency Coaching

mens, samenleving, energie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.